Mitä vikaa Jätkäsaaren tunnelissa?

Helsingin kaupunginvaltuusto teki 3.2. periaatepäätöksen lopettaa autorallin Helsingin Eteläsatamaan jo viiden vuoden kuluttua. Se oli hyvä päätös. Eteläsataman rujo asfalttialue vapautuu kaupunkilaisten ja turistien käyttöön. Mikäli alueen suunnittelussa onnistutaan hyvin voidaan sillä lisätä Helsingin keskustan vetovoimaa ja viihtyisyyttä.

Sen sijaan lainkaan yhtä hyvä osa päätöstä ei ollut siirtää tuo autoralli kulkemaan Jätkäsaaren, Ruoholahden ja Lauttasaaren halki. Nämä kaupunginosat ovat tiiviisti asuttua Helsingin keskusta-aluetta, joiden halki ei ole syytä ohjata minkäänlaista tarpeetonta läpiajoliikennetta, sen enempää henkilöautoja kuin rekkaliikennettäkään. Jätkäsaaren ongelmana on jo nyt ajoittain pahaa ruuhkautumista aiheuttava laivojen tuoma autoliikenne. Sitä syntyy, kun varustamot käyttävät halpaa autopaikkaa sisäänheittotuotteena houkutellessaan matkustajia. Matkustajalaivat ottavat myös rahtiliikennettä. Nyt siis ollaan tätä läpiajoliikenteen määrää Jätkäsaaren alueella lisäämässä entisestään. Yksityisten yritysten lyhyen tähtäimen voiton tavoittelu ei kuitenkaan voi määrittää sitä, miten kaupunkikeskustaa suunnitellaan tai millaiseen hankkeeseen käytetään satoja miljoonia kaupungin rahaa.

Vihreät vastustivat periaatepäätöstä ilman selvityksiä vaihtoehdoista

Vihreiden valtuustoryhmä vastusti päätöstä satamatunnelin rakentamisesta Jätkäsaareen ilman, että vaihtoehtoja ensin kunnolla selvitetään. Vihreiden valtuustoryhmä olisi halunnut kunnolla selvittää tavaraliikennettä siirtämistä  Vuosaareen ennen kuin tunnelinrakentamisesta tehdään päätös. Vihreiden näkemyksen mukaan Jätkäsaari on ennen muuta asuinalue. Autotunneli on vain yksi ratkaisuvaihtoehto, eikä siihen olisi pitänyt sitoutua ilman lisäselvityksiä. Äänestyksessä vihreät hävisivät, kun valtuuston enemmistö kannatti kokoomuksen tapaa edetä tunnelihankkeen kanssa. Kyseessä oli periaatepäätös, eli esimerkiksi satamatunnelin tarkasta sijainnista ei vielä päätetty, eikä siis kustannusarviokaan ole tarkka.

Keskustatunnelihanke kaatui tolkuttomaan hintalappuun. Voi vain toivoa, että niin käy myös Jätkäsaaren autotunnelihankkeelle.

Tunnelin suuaukko ei ole hyvää kaupunkiympäristöä

Alustavien suunnitelmien mukaan Jätkäsaaren uusi tunneli nousisi todennäköisesti Lapinlahden ja Porkkalankadun välistä Länsiväylälle. Tällaiset autotunnelien suuaukot eivät koskaan ole viehättävää aluetta. Sellaisten tunneliaukkojen ympäristössä eivät ihmiset halua asua tai viettää vapaa-aikaansa. Tunnelin suuaukon sijoittaminen parhaalle paikalle merenrantaan ei luo hyvää kaupunkitilaa kaikkien kaupunkilaisten käyttöön, vaan se tuhoaa sitä.

Keilaniemen tunneli ei tehnyt Keilaniemestä viehättävää asuinympäristöä tai kaupunkialuetta, sen voi jokainen käydä itse toteamassa. Tunnelin suuaukko ja Länsiväylän kasvanut liikenne ei tule tekemään myöskään Ruoholahdesta tai Lauttasaaresta parempaa kaupunkiympäristöä. Ei myöskään ole selvää, että tunneli vähentäisi autoliikenteen määrää Jätkäsaaren kaduilla. Oli luultavasti virhe sallia myös rahtiliikenteelle soveltuva Länsisatama Jätkäsaareen. Se virhe ei kuitenkaan autotunnelilla korjaannu.

Liikenteen siirtäminen Länsisatamaan pahentaa Jätkäsaaren ja Länsiväylän ruuhkaa

Tunneli on omiaan lisäämään liikennettä ja ruuhkia Länsiväylällä. Autojen määrän kasvu Länsiväylällä ei kuitenkaan ole mikään luonnon laki. Länsimetron avauduttua liikennemäärät Länsiväylällä laskivat, mikä kertoo siitä, että fiksuilla valinnoilla ruuhkan määrää voidaan myös vähentää. Kaupunkilaiset kyllä valitsevat julkisen joukkoliikenteen silloin, kun toimiva joukkoliikenneyhteys on tarjolla.

Rekkaliikenteen ohjaaminen Vuosaaren sijasta Länsiväylälle tulee estämään Lauttasaaren läpi kulkevan Länsiväylä-osuuden kehittämisen, mikä on tulevaisuuden kannalta lyhytnäköinen ja huono päätös. Länsiväylän liikenneviemäri on ikävä kauneusvirhe muuten niin viehättävässä ja merellisessä Lauttasaaressa. Ei ole hyvää kaupunkisuunnittelua plähteä kasvattamaan raskaan liikenteen määrää väylällä, jonka varressa on runsaasti asuintaloja, koulu ja liikuntapuisto.)

Kaiken lisäksi, vaikka periaatepäätös on siirtää Etelä-sataman liikenne Jätkäsaareen jo viiden vuoden kuluttua, tunneli valmistunee ehkä vasta noin kymmenen vuoden kuluttua. Jätkäsaaren ruuhkat tulevat siis entisestään pahenemaan noin viiden vuoden ajaksi – ehkä jopa pidemmäksikin aikaa, jos tunneliprojekti viivästyy.

Tunnelin maksaa satama – vai helsinkiläiset?

Helsingin Sataman Jätkäsaareen suunnittelema tunneli on kallis, alustava kustannusarvio on n. 180 miljoonaa euroa. Suunnitelman mukaan Helsingin Satama rahoittaisi tunnelin.  Kaupunki kuitenkin omistaa Helsingin Sataman. Käytännössä siis tunneliin käytettävät rahat ovat helsinkiläisten rahoja. Kaupunki on jo rakennuttanut rahtisataman Vuosaareen. Ei ole järkevään kaupunkilaisten rahoilla lähteä tekemään Vuosaaren sataman kanssa päällekkäistä infrastruktuuria. 

Keskustatunnelihanke kaatui tolkuttomaan hintalappuun. Voi vain toivoa, että niin käy myös Jätkäsaaren autotunnelihankkeelle.

Vihreämpi ratkaisu Jätkäsaaren autoruuhkiin

Helsinki otti tammikuussa 2019 onnistuneesti käyttöön rekkaliikenteen hinnoittelun ruuhka-aikoina keskustan satamissa. Vuosaaressa rekkakohtaista satamamaksua alennettiin kympillä ja Jätkäsaaressa ruuhka-aikaan nostettiin kympillä. Sen ansiosta liikenteen kasvu on siirtynyt Vuosaareen ja rekkaliikenteen määrä on pudonnut 4% keskustassa samalla kun rekkojen kokonaismäärä on kasvanut. Jätkäsaaren liikenneongelmiin tunneli toisi helpotusta vasta pitkän ajan päästä. Sen sijaan satamamaksulla apua ruuhkiin saadaan nopeasti. Länsisatamassa käyttöönotettu rekkaliikenteen korotettu satamamaksu tuleekin laajentaa ympärivuorokautiseksi ja koskemaan myös henkilöautoja. Tarvittaessa hintaa on myös korotettava nykyisestä melko vaatimattomasta summasta.

Kannattavuudesta

Tallinnaan ajetaan 6 laivalla 18 lähtöä joka päivä. Ajatus, että jokaisessa niistä on pakko olla rekkoja ja ettei kysyntää voitaisi jakaa eri reiteille on vailla pohjaa. Helsingin ja Tallinnan välisen liikenteen kasvanut volyymi antaa mahdollisuuden palvelun segmentointiin eri asiakasryhmille. Tallinnasta Suomeen kulkevaa rekkaa tai omalla autolla Suomeen rakennustyömaalle töihin tulevaa eivät laivan huvitukset kiinnosta. Enemmän arvoa on nopealla ja joustavalla pääsyllä pääliikenneväylille Suomen päässä. Laivan huvituksista ja kaupunkien keskusta-alueesta kiinnostunut turisti kaipaa laivayhteydeltä aivan eri asioita kuin työmatkalainen.

Tunnelin rakentaminen Jätkäsaareen on virhe

Helsinki on tärkeä satama niin tavaraviennille kuin huoltovarmuudellekin, mutta rahtiliikenteen ei tarvitse kulkea asutuskeskuksen keskellä. Tunnelin rakentaminen Jätkäsaareen rahtiliikennettä varten on virhe. Tunneli estää mahdollisen Länsiväylän bulevardisoinnin ja muut keskustan laajenemiseen liittyvät ratkaisut. Lauttasaari, Jätkäsaari ja Ruoholahti ovat maantieteellisesti niin lähellä Esplanadia, että Helsingin kasvaessa niitä on kehitettävä ensisijaisesti kantakaupunkina tai kantakaupunkimaisena alueena, kaupungin asukkaiden ehdoilla. Rahtiliikenne on ohjattava sinne minne se parhaiten sopii, eli Vuosaareen.

 

Lue lisää aiheesta Otso Kivekkään ja Mikko Särelän blogeista:

https://www.helsinginvihreat.fi/2021/02/03/etelasatamasta-vapautuu-tilaa-kaupunkilaisille-autoliikenteen-kasvu-ohjattava-vuosaareen/

https://www.helsinginvihreat.fi/2021/02/03/etelasatamasta-vapautuu-tilaa-kaupunkilaisille-autoliikenteen-kasvu-ohjattava-vuosaareen/ 

 

Related Posts