Luonnontilaisten alueiden määrää lisättävä Etelä-Suomessa.

Puheeni Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 28.11.2020

Koronan vuoksi Etelä-Suomen luonto kohteet ovat nyt kovalla koetuksella. Kiinnostus luontokohteisiin on kasvanut valtavasi ja se on tietysti hieno asia. Erityisesti Etelä-Suomessa luonto alueet tallautuvat ihmismassojen alla. Osia suosituimmista alueista on jouduttu jopa sulkemaan tai liikkumista niillä on rajoitettu. Itsekin olen viime kesänä Etelä-Suomessa  yrittänyt mennä katsomaan pientä luonnonvaraista puron uomaa, mutta joutunut kääntymään pois, koska maanomistaja oli sulkenut alueen nauhalla, jottei puron uomaa ympäröivä herkkä luonto tallautuisi täysin pilalle kävijämassojen alla.

Tämä kertoo karua kieltä siitä, miten vähän luonnontilaisia alueita meillä Etelä-Suomessa on. Tarve kuitenkin olisi kova. Ihmiset kaipaavat näitä luontokokemuksia. Meidän on paitsi luonnonsuojelun vuoksi niin myös ihmisten hyvinvoinnin takia kyettävä lisäämään näiden alueiden määrää erityisesti Etelä-Suomessa

Samaan aikaan joutomaita, siis maita joihin ei saa EU maataloustukia, ehdotetaan metsitettäväksi valtion tuella. Ajatuksena varmaankin saada aikaa lisää puupeltoja. Nämä joutomaat voisi kuitenkin olla myös mahdollisuus lisätä luonnonvaraisten alueiden määrää Etelä-Suomessa.

Luonto kyllä elpyy, kun siihen annetaan mahdollisuus.

Näistä alueista voidaan ennallistaa luonnontilaisia alueita. Ennallistamiseen kelpaa jopa tyhjiin imetty peltomaa.  Tarvitaan vain hiukan kunnostustöitä ja aikaa. Vastaavia hankkeita on Euroopassa toteutettu useita. Jopa teollisuusalueista on ennallistettu kosteikkoja ja niittyjä.

Luonto kyllä elpyy, kun siihen annetaan mahdollisuus. On meidän Vihreiden tehtävä toteuttaa tämä mahdollisuus kaikkien suomalaisten iloksi ja hyödyksi.

Related Posts