Porkkanoita ahkerille kierrättäjille, eli päätöksiä HSYn jätemaksuista

#

HSYssä päätimme tänään uusista jätemaksuista. Päätös tehtiin lopulta äänestyksellä. Uusi hinnoittelu palkitsee ahkeraa kierrättäjää, sillä kierrätysjakeiden, kuten biojäte ja pahvi, jätemaksut laskevat! Vastaavasti sekajätteen hinta nousee. Tämä kannustaa kierrättämään, ja vähentää hukkaan menevän sekajätteen määrää. Se on HSYn ja tietysti laajemmin koko pääkaupunkiseudun tavoite. Lajiteltu ja kierrätetty jäte on nimittäin arvokas raaka-aine, ja jätteiden lajittelu ja kierrättäminen vähentää myös kasvihuonekaasupäästöjä. 

Vuoden vaihteessa pienille taloyhtiöille tulee pakolliseksi monipuolisempi jätteen lajittelu. Oma taloyhtiönikin saa vihdoin vuoden vaihteessa kaikki lajitteluroskikset, ja olen niitä kyllä odottanutkin! Se on erittäin mukava juttu, ettei lajiteltuja jätteitä tarvitse enää kuljettaa muualle keräyspisteisiin, vaan ne voi viedä oman kotipihan lajitteluroskiksiin. Tänään päätetyllä ohjaavalla taksalla hinnannousulla muutos jätemaksuihin on pienempi kuin se olisi ilman tätä muutosta pienille taloyhtiöille ollut.

Jätemaksut nousevat jonkin verran. Säännöllinen hintojen nostaminen on tarpeen, jotta HSY talous pysyy vakaana. Mutta ensimmäistä kertaa kierrätysjakeisiin, kuten biojätteeseen ja muihin kierrätettäviin jakeisiin saatiin keskimäärin 8% taksojen lasku! Tämä kierrätettävän materiaalin taksan lasku rahoitetaan siis poltettavan jätteen eli sekajätteen hinnan nostolla, joka nousee 10%. Keskimäärin tämä tarkoittaa noin 4% hinnannousua – ja tämä vain jos taloyhtiössä ei ennestään kierrätetä eikä tämän muutoksen jälkeenkään aleta lisätä kierrätysastioita. Todellisuudessa nousu on siis vähäisempi, sillä me suomalaiset olemme sangen ahkeria kierrättäjiä. Esimerkiksi muovinkeräys on jo nyt ollut halvempaa kuin sekajäte, ja niinpä ahkera lajittelu, mikä vähentää huomattavasti sekajätteen määrää, palkitsee jopa nykyistä alemmalla jätemaksulla.

Omakotitaloissa ja pienissä yhtiöissä on kannattavaa ottaa käyttöön uudet monilokeroastiat, jotka vähentävät keräyskertoja ja siis kustannuksia. Omakotiasujilla, joilla ei ole ollut kierrätystä ja jotka eivät halua hyödyntää jatkossakaan jätejakeita – vaikkapa taloudet, joissa on jo oma kompostori, ja pienen kulutuksen kierrätysjakeet viedään muualle keräyspisteisiin – sekajätteen hinnannousu tietysti kohdistuu selvästi. Tämä kuitenkin tarkoittaa noin 1,5€ kuussa korotusta, mikä on hinnan nousuna sangen kohtuullinen. Ja omakotitalossa omaa hintakuormaansa voi parhaiten vähentää esimerkiksi pidentämällä jätteen tyhjennysväliä. Jos vie kierrätettävät jakeet kierrätyspisteisiin itse, ja kompostoi biojätteen, ei sekajätettä synny kovinkaan paljoa, joten harvempi tyhjennysväli riittää hyvin. 

Kokouksessa päädyttiin äänestykseen, koska osa hallituksen jäsenistä (kok ja ps) olisi halunnut rajoittaa sekajätteen hinnan nousua. Jos näin olisi tehty, ei kierrätettävien jätejakeiden hintaa olisi voitu laskea, vaan niitä olisi jouduttu jopa nostamaan. Tämä olisi siis rangaissut ahkeraa kierrättäjää – ja eihän niin voida tehdä. HSYn strategiaan on määritetty, että kierrätysastetta pyritään nostamaan. Jätejakeet on hinnoiteltu sen mukaisesti. Ja on vain oikeudenmukaista, että huolellisesti jätteensä lajitteleva selviää pienemmillä jätemaksuilla kuin se yhtiö, jossa lajittelemattoman sekajätteen osuus on iso.

Lue virallinen päätöstiedote HSYn sivuilla:

https://www.hsy.fi/ymparistotieto/tiedotteet/hsyn-jatemaksualennukset-tukevat-kierratysta—vesimaksujen-maltilliset-korotukset-varmistavat-saneerauksia/

Related Posts