Ratkaisuja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen: minä, sinä ja me kaikki yhdessä

#

Globaalissa maailmassa katastrofit eivät pysähdy rajoille. Ilmastonmuutoksen aiheuttama elinolosuhteiden merkittävä heikkeneminen päiväntasaajan alueilla tulee uhkaa jo nyt vakautta koko planeetalla. Syyrian pitkään jatkuneesta kuivuudesta alkanut kriisi on tästä osoitus. Ilmastonmuutos on seurausta lukemattomista pienistä yksilötason teoista. Se on käynnissä oleva akuutti kriisi. Sitä ei pysäytetä jonkin yksittäisen vallanpitäjän toimenpiteellä, painamalla punaista nappia. Vaaditaan lukemattomia pieniä muutoksia sinun ja minun toimesta. Mitä söit illalliseksi, miten matkustit työpaikalle, miten lämmität asuntosi? Nämä ovat kaikki valintoja, joilla voit vaikuttaa tulevaisuuteen.

Mikään yksittäinen valtio ei edes pystyisi pelkästään omilla toimillaan pysäyttämään ilmastonmuutosta, vaan mukaan tarvitaan kaikkia. Se on siinä mielessä hyvä asia, että valta ja mahdollisuus kääntää suunta on meillä kaikilla. Toki vaikuttavia päätöksiä tehdään niin kuntien kuin valtionkin toimesta. Kunnissa päätetään esimerkiksi energiantuotantotavoista, kaupunkirakenteesta ja liikenteestä. Mutta mikään ylemmän tason instituutio ei pysty yksin tätä haastetta selättämään, elleivät kansalaiset anna omaa panostaan.

Tässä kohtaa nousee yleensä jarruttajien keskuudesta muutama toistuva vasta-argumentti. Selätän ne tässä heti:

”Ei kannata tehdä mitään, peli on menetetty” – Planeetan tulevaisuus ei ole mikään peli, jonka voi luovuttaa ja siirtyä seuraavaan peliin. Eikä luovuttajan asenteella ole ikinä voitettu yhtään mitään peliä, missään lajissa. Jos on olemassa promillenkin mahdollisuus pysäyttää ilmastonmuutos, on siihen mahdollisuuteen tartuttava. Pessimistit ja kyynikot saisivat lopettaa painolastina toimimisen ja siirtyä kiskomaan rekeä eteenpäin.

”Ei Suomen päästöillä ole merkitystä, koska päästöt Kiinassa / Intiassa ovat isommat” – Eivät muuten ole. Päästöt henkeä kohden ovat Suomessa huomattavasti isommat kuin Kiinassa tai Intiassa. Kyseessä on nimittäin yksilölaji, eikä mikään maaottelu. Kun lisäksi otetaan huomioon kumulatiiviset päästöt, eli paljonko olemme ehtineet historian aikana täällä Euroopassa tupruttaa taivaalle hiilidioksidia, niin olemme tilanteesta mitä suurimmassa määrin vastuussa.

”Ilmastomuutos on huijausta” – Eikä ole. Osa ihmisistä kieltäytyy aina uskomasta tutkittuun tietoon. Sitä kutsutaan muutosvastarinnaksi. Valitettavasti tässä tapauksessa valheiden rahoittajana toimii eräs maailman rikkaimmista yrityksistä, jonka edustajat istuvat nyt USAn Valkoisessa talossa.

Yksilötason valintojen lisäksi on mahdollista tehdä yhteiskunnassa rakenteellisia muutoksia, jotka tukevat päästöttömään elämäntapaan siirtymistä. Esimerkiksi yhdyskunta ja kaupunkirakenne kannattaa suunnitella siten, että mahdollisimman moni pärjää ilman omaa autoa. Yhteiskunnan tulisi myös tukea vanhojen asuntojen korjaamista vähäpäästöisiksi. Muun muassa näitä asioita aion edistää aktiivisesti Vihreiden toiminnassa Helsingissä. Päätöksenteon pohjalla tulee myös olla tutkittua tietoa ja tavoitteena aidosti vaikuttavat toimenpiteet. Ei riitä, että jokin asia mielletään ”vihreäksi”. Sen on myös tosiasiallisesti vähennettävä päästöjä. Aikaa ei ole enää jäljellä hifistelyyn. Tällä projektilla on kiire.

Related Posts